İnternet, dünya üzerindeki milyonlarca hatta milyarlarca bilgisayarın birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan büyük bir ağdır. İnternete genellikle telefon hatlarıyla bağlanılıyor olsa da uydu ve fiber alt yapı teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte hem internet daha yaygınlaşmış hem de bağlantı hızları son derece artmıştır.
İnternet’in temel olarak kullanım amacı ilk zamanlar bilgiye erişmek olsa da artık TV ve Radyo yayınlarının yapıldığı, e-kitap ve müzik albümlerinin satın alınabildiği, bankacılık işlemlerinin birkaç tıkla yapılabildiği ucu bucağı olmayan bir platform haline gelmiştir. Ayrıca birçok farklı uygulama sayesinde dünyadaki herhangi bir ülkeyle anında sesli ve görüntülü iletişim kurulabilmektedir.
Türkiye’de ilk Internet bağlantısı, 12 Nisan 1993 tarihinde kurulmuştur. Bu tarihte internet bağlantısı sadece ODTÜ ve Ege Üniversitesi üzerinden sağlanabilmekteyken internetin yaygınlaşmasıyla artık ev ve ofis kullanıcıları istediği servis sağlayıcıya abonelik gerçekleştirerek rahatlıkla bağlanabilmektedir.
İnternete Hangi Yöntemlerle Bağlanılabilir?
İnternete birçok bağlantı yöntemi bulunmakla birlikte aşağıdaki şekillerde bağlantı kurulması mümkün olabilmektedir.
1- Çevirmeli Bağlantı (Dial-Up): Bu yöntem günümüzde verimli ve hızlı olmaması nedeniyle pek kullanılmamaktadır. Bu bağlantı çeşidinde klasik telefon hatları kullanılmaktadır. Ses ve veri iletişiminin aynı anda gerçekleşebilmesi mümkün olmadığı için kullanım anında ses veya veri iletişiminden birisi tercih edilmek zorundadır.
2-Kablo-Net Bağlantısı: Bu sistem tv yayınlarının antenlerle alınmasının mümkün olmadığı ya da verimli olmadığı bölgeler için geliştirilmiş bir teknolojidir. Büyük çanak antenlerinin belirli bölgelere yerleştirilmesiyle tv yayınlarının evlere taşınması sağlanmıştır. Günümüzde yine yaygın olarak kullanılmasa da bu yöntem üzerinden de evlere belirli hızlarda internet erişimi verilebilmektedir.
3-DSL (Digital Subscriber Line): Yakın zamana kadar kullanılmış en yaygın yöntemdir. Halen fiber altyapının olmadığı bölgelerde kullanılmaya devam etmektedir. Bu teknoloji de iletişim sayısal olarak sağlandığından daha büyük hızlara ulaşılması mümkün olabilmektedir. Buradaki en önemli husus internet kullanımı sırasında ses iletişimi de sağlanmak isteniyorsa mutlaka splitter denilen ses ve veriyi birbirinden ayıran küçük devrelere ihtiyaç duyulmasıdır.
4-Fiber İnternet Bağlantısı: Günümüzde her geçen gün altyapı hizmetlerinin de geliştirilmesiyle birlikte fiber optik internet kullanımı artmaktadır. Bu bağlantının en büyük avantajı ev kullanıcılarına ve şirketlere çok yüksek hızlarda internet bağlantısı sunmasıdır. Fiber internet bağlantısında modemin fiber kabloları destekleyecek şekilde tasarlanmış olması gerektiğinden özel fiber modemler kullanılmaktadır.
Yaşadığınız internet bağlantı hızları ve sorunlarını yorumlar kısmına ekleyerek diğer kullanıcılarında fikir sahibi olması noktasında yardımcı olabilirsiniz.